Planning permission has been granted for a new Village Hall in Wickham Market, Suffolk. The proposals include a Main Hall with performance stage, a multi-purpose room, second small hall, new Kitchen and Bar areas, Office and WC facilities. At First Floor level the accommodation will house the Wickham Market Area Archive Centre, which will be accessed by stair and lift.

The Village Hall Committee will now commence a fund raising campaign along with seeking National Lottery funding to raise funds - all being well it is hoped the project will start on site in 2020.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2018

Plaice have submitted a planning application for a new Village Hall and Archive Centre in Wickham Market.

These proposals have been designed in close collaboration with the Wickham Market Village Hall New Build Group. Since 2015, the Group have actively promoted the idea of a replacement Village Hall and Archive Centre for the enjoyment of communities in the Wickham Market area. The ambition is to provide modern and more flexible accommodation to replace the current out-dated and expensive-to-maintain and run facilities.

Further to the public consultation that took place earlier in the year, comments received at the event steered the final design proposals. The proposals now include a Main Hall with performance stage, a multi-purpose room, second small hall, new Kitchen and Bar areas, Office and WC facilities. At First Floor level the accommodation will house the Wickham Market Area Archive Centre, which will be accessed by stair and lift.

A spokesperson for the Village Hall New Build Group said “We want to provide a ‘hall for all’ to attract as many different users as possible. The current hall is not up to modern standards and the deteriorating environment is increasingly unattractive to users and hirers of the hall. There is demand for additional regular activities, and we are trying to improve the facilities to provide the community with the space to do this.”

They continued “currently the Archive Centre is based across three portable cabins which is not suitable. The new dedicated space on the first floor will help prevent archive materials falling into disrepair and provide a permanent resource of archive information for generations to come.”

Around £60,000 of Section 106 funding is currently available for the project, which is being supported by local fundraising efforts, including from the Parish Council. On approval of the submission, National Lottery funding will be sought to cover the shortfall in funding. The scheme is expected to cost £1.5-£1.6m. The bidding process is likely to take up to 18 months, while it is hoped the build itself will be competed in 42 weeks.

Nick Loomes Director at Plaice Design said “It has been a very engaging and rewarding process to work with the Wickham Market Village Hall New Build Group in the design of this important new community building. Participating in the public consultation event was equally rewarding - the many discussions with different interest groups and local residents showed that the community were both engaged and passionate about the future and vitality of their village hall. Our proposals have acknowledged their responses to provide modern, fit-for-purpose and flexible community spaces.”

Posted
AuthorNick Loomes
Categories2018

Plaice are very pleased to announce that Full Planning Approval has been granted to refurbish and extend this former guest house. The Guest House is located along Felixstowe’s active seafront at the junction of Sea Road and Undercliff Road West, and enjoys close proximity to the towns Leisure Centre and new Pier.

The property is currently used as rented bedsits for local workers, and also contains an independent ground floor flat associated with a self-contained restaurant business run by the Guest House proprietor.

This contemporary scheme will convert the existing late Victorian Guest House into 6 self-contained flats within a courtyard style development.

Three of the flats will be created through the construction of a new extension at the rear of the building. The other three flats will be formed by the conversion and extension of the existing Guest House. In total, we aim to create 5 x 2 bed flats and 1 x 1 bed flat, all accessed by central staircase and access lift

The scheme received positive comments from Felixstowe Town Council with the committee recognising the “good quality of design and materials which supported the juxtaposition of the modern addition to the historical existing building within the conservation area”

Multi Image.jpg

We have recently submitted a planning application to convert a Felixstowe Guest House into contemporary self-contained apartments.

Our proposals involve the reorganisation of the existing space, refurbishment and extensions, and creates a new central landscaped courtyard.

The new extension will be clad in brick, zinc and render to enhance the sense of place and creates a new vernacular to complement the Victorian architecture.

Works to repurpose a 1960’s flat-roofed wing of a former Headmasters House in Suffolk is now well underway.

This large house, originally constructed in the 1930’s, has been successfully converted by the current owners into a contemporary private residence. Plaice were appointed in 2016 to carry out an initial feasibility study to evaluate opportunities for redevelopment and provide a new vision / aesthetic that visually unified the complex of buildings and formed connections with the rear garden. The over-arching brief called for adaptation rather than whole-scale demolition, so that existing spaces could fulfil new family uses.

It quickly became apparent that the first floor shower block and changing facilities were not only superfluous in terms of accommodation needed at first floor level, but also very detrimental to the overall look of the house and street-scene. Removing this element allowed us to reinstate lost features such as a gable window over the staircase, roof lines, bargeboards, chimney breast and brickwork. At ground floor level, we have designed a new pitch-roofed extension to act as a counterpoint to the end of the 1960’s wing, its scale and cladding adding visual interest at the end of the garden, whilst helping to enclose the garden, adding privacy.

Working closely alongside the client and his contractor, we have worked together to select a bold / striking palette of new materials for each façade, which comprises a combination of black painted rendered panels, triple glazed timber composite windows with a matt black finish and dark Anthra-zinc sheet cladding (with vertical ribbed sheets) to the walls and roof of the new extension. The new garden elevation contains large corner glass doors and tall windows (again finished in a matt black) to embrace natural light and views into a new landscaped garden.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017