The team recently took part in a learning and hands on session with the Anglia Lime Company finding out how the traditional building material can be applied in design.

Buildings constructed with lime and traditional materials have stood the test of time. Lime has been used in construction since the 4th Century BC; and typical examples include buildings from Ancient Roman and Greek Empires to timber-framed cottages in the English countryside.

The use of lime in construction can be applied to renovation and new build projects and varies from mortar joints for brickwork where it provides a softer, flexible material to protect the bricks along with plaster and render to provide a vapour permeable layer allowing moisture inside a building to escape.

The session ended with the team being able to try their hand at traditional lathe and plaster application. If you have any queries about using lime or any material as part of your design aspirations please get in touch.

Posted
AuthorGlen Read

Plaice are celebrating for the second time this year, after winning the Design Category Award at the recent Suffolk Coastal Quality of Place Awards, held at East Suffolk House, Riduna Park, Melton, Suffolk.

The awards, organised by Suffolk Coastal District Council recognises and encourages an interest in the quality of the built and natural environment of the district and promotes an awareness of the need for high standards in all forms of design, including Building Conservation, Design, Nature & Landscape.

The winning entry, an alteration and extension to a 1960’s property in Sandy Lane, Woodbridge is a bold and dramatic scheme, which set out to completely overhaul the existing property, almost doubling its footprint.

The awards were presented by Suffolk Coastal Chairman, Councillor Chris Blundell with Bronze plaques presented to each Winner. The Judges said: 

“This scheme epitomises what the Quality of Place awards are all about. Here is an ordinary house, in an ordinary area, radically transformed into visual magic by the simple but beautiful use of shape and form, the clever exploitation of structure, views, and light, and the restrained application of colour, all in a way which is readily recognisable, and achievable, by others, in this age of increasing individuality and visual awareness. May we see many more examples of such individual enterprise.”

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017, Awards

Plaice are pleased to announce that one of their first projects undertaken in Woodbridge has been shortlisted for Suffolk Coastal’s Quality of Place Awards.

The project, an alteration and extension to a 1960’s property in Sandy Lane, Woodbridge is a bold and dramatic scheme, which set out to completely overhaul the existing property, almost doubling its footprint.

Our clients were particularly hands on and although a main contractor was used to form the basic shell, the clients project managed the job themselves and also carried out a large proportion of the work, including installation of the insulated render boarding, cladding, plumbing and decoration works.

The end result is a light filled open plan dwelling, which embraces the garden and responds well to modern day family life.

Posted
AuthorChris Game
Categories2017, Awards

Plaice are very pleased to announce that Full Planning Approval has been granted to refurbish and extend this former guest house. The Guest House is located along Felixstowe’s active seafront at the junction of Sea Road and Undercliff Road West, and enjoys close proximity to the towns Leisure Centre and new Pier.

The property is currently used as rented bedsits for local workers, and also contains an independent ground floor flat associated with a self-contained restaurant business run by the Guest House proprietor.

This contemporary scheme will convert the existing late Victorian Guest House into 6 self-contained flats within a courtyard style development.

Three of the flats will be created through the construction of a new extension at the rear of the building. The other three flats will be formed by the conversion and extension of the existing Guest House. In total, we aim to create 5 x 2 bed flats and 1 x 1 bed flat, all accessed by central staircase and access lift

The scheme received positive comments from Felixstowe Town Council with the committee recognising the “good quality of design and materials which supported the juxtaposition of the modern addition to the historical existing building within the conservation area”

Multi Image.jpg

Works have been progressing well at our alterations and extension project to a former Headmasters House in Suffolk.

The end of last week saw the striking of the scaffold to reveal the finished installation of the VMZinc Anthra-zinc cladding, allowing the landscape works commence to the surrounding area.

We hope to have further updates over the coming weeks as the project nears completion.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017

Plaice Design Co Ltd are pleased to announce that Planning Application has been granted for the conversion and extension of an existing bungalow located in Ufford, Suffolk into a 5 bedroom house.

The proposed scheme will see the majority of the existing shallow pitched roofs removed to allow for a new 50 degree pitched roof to be installed. The new pitched roof will run the full width of the property and will house the First Floor. The existing eaves heights were designed to be preserved to help the building sit low within the landscape. In addition to this, the existing integral garage and adjacent bedrooms will be demolished to make way for a new 1 ½ storey wing housing the open plan Living accommodation and new main entrance.

The proposed redesign will create a property which responds well to its surroundings, embraces the garden and creates a family home well suited to modern day life. All being well works should be on site beginning of 2018.

Posted
AuthorChris Game
Categories2017

This week we checked on progress at our alteration and extension project to a former Headmasters House in Suffolk.

It was great to see the VMZinc Anthra-zinc cladding being applied to the facades and roof of the new extension. This is the final element of the external elevation treatment and the building is now essentially water tight with the roof finish and roof lights installed, insulating render applied to the existing walls, external triple glazed windows and doors fixed throughout and internal plastering now underway.

Over the coming weeks, electrics and plumbing will be completed, final fittings and flooring will be installed and decoration undertaken.

Take a look at our previous progress blog on the Former Headmasters House.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017

We have recently submitted a planning application to convert a Felixstowe Guest House into contemporary self-contained apartments.

Our proposals involve the reorganisation of the existing space, refurbishment and extensions, and creates a new central landscaped courtyard.

The new extension will be clad in brick, zinc and render to enhance the sense of place and creates a new vernacular to complement the Victorian architecture.

Works to repurpose a 1960’s flat-roofed wing of a former Headmasters House in Suffolk is now well underway.

This large house, originally constructed in the 1930’s, has been successfully converted by the current owners into a contemporary private residence. Plaice were appointed in 2016 to carry out an initial feasibility study to evaluate opportunities for redevelopment and provide a new vision / aesthetic that visually unified the complex of buildings and formed connections with the rear garden. The over-arching brief called for adaptation rather than whole-scale demolition, so that existing spaces could fulfil new family uses.

It quickly became apparent that the first floor shower block and changing facilities were not only superfluous in terms of accommodation needed at first floor level, but also very detrimental to the overall look of the house and street-scene. Removing this element allowed us to reinstate lost features such as a gable window over the staircase, roof lines, bargeboards, chimney breast and brickwork. At ground floor level, we have designed a new pitch-roofed extension to act as a counterpoint to the end of the 1960’s wing, its scale and cladding adding visual interest at the end of the garden, whilst helping to enclose the garden, adding privacy.

Working closely alongside the client and his contractor, we have worked together to select a bold / striking palette of new materials for each façade, which comprises a combination of black painted rendered panels, triple glazed timber composite windows with a matt black finish and dark Anthra-zinc sheet cladding (with vertical ribbed sheets) to the walls and roof of the new extension. The new garden elevation contains large corner glass doors and tall windows (again finished in a matt black) to embrace natural light and views into a new landscaped garden.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017