Plaice have recently extended and remodelled a Victorian terrace to create a modern 2.5 storey dwelling suited to 21st century living, while preserving the exterior character of the original property, which is located in the centre of the Woodbridge Conservation area.

Due to the compact nature of the site and minimal external space the potential for extending was rather limited. In addition, due to the close proximity of adjacent offices and First Floor windows from surrounding properties, careful consideration was needed to ensure a private, comfortable internal environment could be created.

As a result of the rather cellular and dark layout of the existing property, it was decided to demolish the single storey rear extension and form a new boundary wall to enclose the site, which would then enable the potential of the entire plot to be realised.

Behind the boundary wall a glass roof extension was created, with full width sliding folding doors, which flood the Ground Floor with daylight and when open, help to blur the boundary between inside and out.

Through the installation of a steel frame the entire internal layout was reconfigured, including re-positioning of the staircase, which enabled a stunning open plan Ground Floor space to be created, which connects to the private Courtyard Garden beyond, with integral Braai (South African style barbecue).

By rotating the existing stairs through 180 degrees, a second staircase could be installed to reach the current Attic. The existing Attic had a reduced head height, so the decision was taken to reduce the ceiling height of the new Ensuite and part of the Master Bedroom at First Floor level, in order to create a third bedroom above.

Vaulting the remaining roof space, enabled interesting ceiling lines to be created in the Bathroom and First Floor landing, providing a sense of drama and scale not usually found in a typical two up two down.

Posted
AuthorChris Game

Plaice have successfully sought planning approval for a new mixed use development in the centre of Felixstowe, Suffolk.

The site, a former auction house will make way for three ground floor commercial units with street frontage, under croft parking and cycle storage along with nine two bedroom flats, maximising the sites potential. The principal design feature is the first floor external courtyard which forms access to the residential units.

The application received favourable comments, stating that “it will enhance the streetscene and townscape through its well considered form, modelling, choice of materials, architectural styling and overall quality. This will ensure that the design is complementary to the surrounding streets that are within the conservation area, in terms of its high standard of design.”

Our client is seeking offers from interested parties to build out the proposal.



Posted
AuthorGlen Read
Categories2019

Works are underway to convert a previous guest house into six contemporary apartments in Felixstowe, Suffolk.

Demolition and removal works have been carried out to the existing structure, making way for first fix electrical, internal partitions, structural steelwork, thermal upgrade to the roof and suspending ceiling grids.

Scaffolding has also been erected to carry out roof tile upgrades and window replacements and we are on programme to begin the extension works in the New Year.


Posted
AuthorGlen Read
Categories2018

Plaice have submitted a planning application on behalf of Suffolk Coastal District Council for a proposed development in the heart of Felixstowe South Seafront.

The proposal sets out plans for a new restaurant, café and events space in Martello Park, the design of which will be based around strong coastal themes and sympathetically balances its sensitive location whilst also being an iconic visual draw to the South Seafront area.

Plaice provided designs for an engagement event that was held by Suffolk Coastal District Council, through Felixstowe Forward, in July 2018 to seek the views of local people about plans for Felixstowe’s future. The majority of the feedback received was positive and supportive. 

Posted
AuthorChris Game
Categories2018

Following successfully achieving planning consent for the extension and conversion of Dorincourt Guest House in Felixstowe, Plaice are pleased to have received the commission to develop detailed designs for these new contemporary apartments. The construction works are planned to commence in July 2018 with view to welcoming the first residents in the spring 2019.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2018

Works have been progressing well on site to remodel and extend a Victorian property in Woodbridge, Suffolk. 

The building was made watertight, following the install of the feature three meter roof light and slimline sliding pivot doors in the open plan Kitchen area.

The new boundary walls are now complete, enclosing the courtyard space where a new braai is being constructed. Next stages are first fix electrics and plumbing along with commencement of internal finishes.

Posted
AuthorChris Game

An existing three bedroom dwelling in Ipswich, Suffolk which was refurbished and extended to provide a modern five bedroom family home for its new owners is now complete.

The brief, was to provide a side and rear extension to cater for a new Utility, Study, open plan Living Room and Kitchen to open up and engage with the garden, along with two new first floor Bedrooms and En-suite. The existing dwelling was extensively refurbished to provide a re-modeled Family Bathroom, Dining Room and Sitting Room.

The project also consisted of upgrading the existing timber windows, and installing a striking green roof to the new rear extension.

The scheme was recently acknowledged by Ipswich Borough Council Building Control as an exemplary example of successfully extending a domestic property, and was put forward as an entry to the LABC East Anglia Building Excellence awards.

Posted
AuthorNick Loomes
Categories2018

Plaice are pleased to have received Planning permission for the restoration and conversion of a dilapidated agricultural barn in Blythburgh, Suffolk. The barn is located in the curtilage of a Grade II listed building and the site is situated in an Area of Outstanding Natural Beauty.

Working alongside consultants Evolution Town Planning consent was secured to transform the barn into a three bedroom property with open plan kitchen, living and dining rooms and first floor mezzanine.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017