Plaice Design are pleased to announce that Planning Approval has been granted for construction of three new buildings to replace and supplement facilities / services on offer at the Erasmus Foundation in Laxfield, Suffolk, a Spiritual Teaching and Healing Centre run under charity status.

The principle new building will house a large Meeting Room, Lobby / Display Foyer, Restaurant, Catering Kitchen, Toilets and first floor archive storage facilities. Two further independent buildings are also planned, the first a Library / Reading Room with small Kitchen and the second a Cart Lodge / Hayloft to provide machinery storage and for storage of animal feed.

The project was procured through our association / involvement with Community Action Suffolk who run a Pro Help initiative, assisting voluntary and charitable organisations in finding professional services in Suffolk. We have worked closely with the foundations building committee to develop the brief and designs through RIBA Work Stages 1,2 & 3. Our clients are currently seeking different funding streams to make the project a reality in 2018.

The site has been master-planned by the current guardians. Recent developments have seen the construction of a new Healing Clinic, the construction of The Peace Gardens within the walls of the Foundation and a Herb Garden. The land also acts as an Animal Sanctuary. The Centre is an outward looking organisation and encourages visitors to enjoy the gardens and wildlife through a series of open day events. This site lies in a rural environment at the edge of Laxfield’s physical boundary, its landscape characterised by agricultural Farm Land and open fields. 

2017-09-07 Front Entrance.JPG
Posted
AuthorNick Loomes

Plaice Design Co Ltd are pleased to announce that Planning Application has been granted for the conversion and extension of an existing bungalow located in Ufford, Suffolk into a 5 bedroom house.

The proposed scheme will see the majority of the existing shallow pitched roofs removed to allow for a new 50 degree pitched roof to be installed. The new pitched roof will run the full width of the property and will house the First Floor. The existing eaves heights were designed to be preserved to help the building sit low within the landscape. In addition to this, the existing integral garage and adjacent bedrooms will be demolished to make way for a new 1 ½ storey wing housing the open plan Living accommodation and new main entrance.

The proposed redesign will create a property which responds well to its surroundings, embraces the garden and creates a family home well suited to modern day life. All being well works should be on site beginning of 2018.

Posted
AuthorChris Game
Categories2017