Plaice have recently extended and remodelled a Victorian terrace to create a modern 2.5 storey dwelling suited to 21st century living, while preserving the exterior character of the original property, which is located in the centre of the Woodbridge Conservation area.

Due to the compact nature of the site and minimal external space the potential for extending was rather limited. In addition, due to the close proximity of adjacent offices and First Floor windows from surrounding properties, careful consideration was needed to ensure a private, comfortable internal environment could be created.

As a result of the rather cellular and dark layout of the existing property, it was decided to demolish the single storey rear extension and form a new boundary wall to enclose the site, which would then enable the potential of the entire plot to be realised.

Behind the boundary wall a glass roof extension was created, with full width sliding folding doors, which flood the Ground Floor with daylight and when open, help to blur the boundary between inside and out.

Through the installation of a steel frame the entire internal layout was reconfigured, including re-positioning of the staircase, which enabled a stunning open plan Ground Floor space to be created, which connects to the private Courtyard Garden beyond, with integral Braai (South African style barbecue).

By rotating the existing stairs through 180 degrees, a second staircase could be installed to reach the current Attic. The existing Attic had a reduced head height, so the decision was taken to reduce the ceiling height of the new Ensuite and part of the Master Bedroom at First Floor level, in order to create a third bedroom above.

Vaulting the remaining roof space, enabled interesting ceiling lines to be created in the Bathroom and First Floor landing, providing a sense of drama and scale not usually found in a typical two up two down.

Posted
AuthorChris Game

Works are underway to convert a previous guest house into six contemporary apartments in Felixstowe, Suffolk.

Demolition and removal works have been carried out to the existing structure, making way for first fix electrical, internal partitions, structural steelwork, thermal upgrade to the roof and suspending ceiling grids.

Scaffolding has also been erected to carry out roof tile upgrades and window replacements and we are on programme to begin the extension works in the New Year.


Posted
AuthorGlen Read
Categories2018

Following successfully achieving planning consent for the extension and conversion of Dorincourt Guest House in Felixstowe, Plaice are pleased to have received the commission to develop detailed designs for these new contemporary apartments. The construction works are planned to commence in July 2018 with view to welcoming the first residents in the spring 2019.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2018

Works have been progressing well on site to remodel and extend a Victorian property in Woodbridge, Suffolk. 

The building was made watertight, following the install of the feature three meter roof light and slimline sliding pivot doors in the open plan Kitchen area.

The new boundary walls are now complete, enclosing the courtyard space where a new braai is being constructed. Next stages are first fix electrics and plumbing along with commencement of internal finishes.

Posted
AuthorChris Game

Plaice are celebrating for the second time this year, after winning the Design Category Award at the recent Suffolk Coastal Quality of Place Awards, held at East Suffolk House, Riduna Park, Melton, Suffolk.

The awards, organised by Suffolk Coastal District Council recognises and encourages an interest in the quality of the built and natural environment of the district and promotes an awareness of the need for high standards in all forms of design, including Building Conservation, Design, Nature & Landscape.

The winning entry, an alteration and extension to a 1960’s property in Sandy Lane, Woodbridge is a bold and dramatic scheme, which set out to completely overhaul the existing property, almost doubling its footprint.

The awards were presented by Suffolk Coastal Chairman, Councillor Chris Blundell with Bronze plaques presented to each Winner. The Judges said: 

“This scheme epitomises what the Quality of Place awards are all about. Here is an ordinary house, in an ordinary area, radically transformed into visual magic by the simple but beautiful use of shape and form, the clever exploitation of structure, views, and light, and the restrained application of colour, all in a way which is readily recognisable, and achievable, by others, in this age of increasing individuality and visual awareness. May we see many more examples of such individual enterprise.”

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017, Awards

Plaice are very pleased to announce that Full Planning Approval has been granted to refurbish and extend this former guest house. The Guest House is located along Felixstowe’s active seafront at the junction of Sea Road and Undercliff Road West, and enjoys close proximity to the towns Leisure Centre and new Pier.

The property is currently used as rented bedsits for local workers, and also contains an independent ground floor flat associated with a self-contained restaurant business run by the Guest House proprietor.

This contemporary scheme will convert the existing late Victorian Guest House into 6 self-contained flats within a courtyard style development.

Three of the flats will be created through the construction of a new extension at the rear of the building. The other three flats will be formed by the conversion and extension of the existing Guest House. In total, we aim to create 5 x 2 bed flats and 1 x 1 bed flat, all accessed by central staircase and access lift

The scheme received positive comments from Felixstowe Town Council with the committee recognising the “good quality of design and materials which supported the juxtaposition of the modern addition to the historical existing building within the conservation area”

Multi Image.jpg

Works have been progressing well at our alterations and extension project to a former Headmasters House in Suffolk.

The end of last week saw the striking of the scaffold to reveal the finished installation of the VMZinc Anthra-zinc cladding, allowing the landscape works commence to the surrounding area.

We hope to have further updates over the coming weeks as the project nears completion.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017