Plaice have recently extended and remodelled a Victorian terrace to create a modern 2.5 storey dwelling suited to 21st century living, while preserving the exterior character of the original property, which is located in the centre of the Woodbridge Conservation area.

Due to the compact nature of the site and minimal external space the potential for extending was rather limited. In addition, due to the close proximity of adjacent offices and First Floor windows from surrounding properties, careful consideration was needed to ensure a private, comfortable internal environment could be created.

As a result of the rather cellular and dark layout of the existing property, it was decided to demolish the single storey rear extension and form a new boundary wall to enclose the site, which would then enable the potential of the entire plot to be realised.

Behind the boundary wall a glass roof extension was created, with full width sliding folding doors, which flood the Ground Floor with daylight and when open, help to blur the boundary between inside and out.

Through the installation of a steel frame the entire internal layout was reconfigured, including re-positioning of the staircase, which enabled a stunning open plan Ground Floor space to be created, which connects to the private Courtyard Garden beyond, with integral Braai (South African style barbecue).

By rotating the existing stairs through 180 degrees, a second staircase could be installed to reach the current Attic. The existing Attic had a reduced head height, so the decision was taken to reduce the ceiling height of the new Ensuite and part of the Master Bedroom at First Floor level, in order to create a third bedroom above.

Vaulting the remaining roof space, enabled interesting ceiling lines to be created in the Bathroom and First Floor landing, providing a sense of drama and scale not usually found in a typical two up two down.

Posted
AuthorChris Game

Following successfully achieving planning consent for the extension and conversion of Dorincourt Guest House in Felixstowe, Plaice are pleased to have received the commission to develop detailed designs for these new contemporary apartments. The construction works are planned to commence in July 2018 with view to welcoming the first residents in the spring 2019.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2018

Plaice are pleased to have received Planning permission for the restoration and conversion of a dilapidated agricultural barn in Blythburgh, Suffolk. The barn is located in the curtilage of a Grade II listed building and the site is situated in an Area of Outstanding Natural Beauty.

Working alongside consultants Evolution Town Planning consent was secured to transform the barn into a three bedroom property with open plan kitchen, living and dining rooms and first floor mezzanine.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017

Plaice are very pleased to announce that Full Planning Approval has been granted to refurbish and extend this former guest house. The Guest House is located along Felixstowe’s active seafront at the junction of Sea Road and Undercliff Road West, and enjoys close proximity to the towns Leisure Centre and new Pier.

The property is currently used as rented bedsits for local workers, and also contains an independent ground floor flat associated with a self-contained restaurant business run by the Guest House proprietor.

This contemporary scheme will convert the existing late Victorian Guest House into 6 self-contained flats within a courtyard style development.

Three of the flats will be created through the construction of a new extension at the rear of the building. The other three flats will be formed by the conversion and extension of the existing Guest House. In total, we aim to create 5 x 2 bed flats and 1 x 1 bed flat, all accessed by central staircase and access lift

The scheme received positive comments from Felixstowe Town Council with the committee recognising the “good quality of design and materials which supported the juxtaposition of the modern addition to the historical existing building within the conservation area”

Multi Image.jpg

Works have been progressing well at our alterations and extension project to a former Headmasters House in Suffolk.

The end of last week saw the striking of the scaffold to reveal the finished installation of the VMZinc Anthra-zinc cladding, allowing the landscape works commence to the surrounding area.

We hope to have further updates over the coming weeks as the project nears completion.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017

Plaice Design Co Ltd are pleased to announce that Planning Application has been granted for the conversion and extension of an existing bungalow located in Ufford, Suffolk into a 5 bedroom house.

The proposed scheme will see the majority of the existing shallow pitched roofs removed to allow for a new 50 degree pitched roof to be installed. The new pitched roof will run the full width of the property and will house the First Floor. The existing eaves heights were designed to be preserved to help the building sit low within the landscape. In addition to this, the existing integral garage and adjacent bedrooms will be demolished to make way for a new 1 ½ storey wing housing the open plan Living accommodation and new main entrance.

The proposed redesign will create a property which responds well to its surroundings, embraces the garden and creates a family home well suited to modern day life. All being well works should be on site beginning of 2018.

Posted
AuthorChris Game
Categories2017

This week we checked on progress at our alteration and extension project to a former Headmasters House in Suffolk.

It was great to see the VMZinc Anthra-zinc cladding being applied to the facades and roof of the new extension. This is the final element of the external elevation treatment and the building is now essentially water tight with the roof finish and roof lights installed, insulating render applied to the existing walls, external triple glazed windows and doors fixed throughout and internal plastering now underway.

Over the coming weeks, electrics and plumbing will be completed, final fittings and flooring will be installed and decoration undertaken.

Take a look at our previous progress blog on the Former Headmasters House.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017

We have recently submitted a planning application to convert a Felixstowe Guest House into contemporary self-contained apartments.

Our proposals involve the reorganisation of the existing space, refurbishment and extensions, and creates a new central landscaped courtyard.

The new extension will be clad in brick, zinc and render to enhance the sense of place and creates a new vernacular to complement the Victorian architecture.

Works to repurpose a 1960’s flat-roofed wing of a former Headmasters House in Suffolk is now well underway.

This large house, originally constructed in the 1930’s, has been successfully converted by the current owners into a contemporary private residence. Plaice were appointed in 2016 to carry out an initial feasibility study to evaluate opportunities for redevelopment and provide a new vision / aesthetic that visually unified the complex of buildings and formed connections with the rear garden. The over-arching brief called for adaptation rather than whole-scale demolition, so that existing spaces could fulfil new family uses.

It quickly became apparent that the first floor shower block and changing facilities were not only superfluous in terms of accommodation needed at first floor level, but also very detrimental to the overall look of the house and street-scene. Removing this element allowed us to reinstate lost features such as a gable window over the staircase, roof lines, bargeboards, chimney breast and brickwork. At ground floor level, we have designed a new pitch-roofed extension to act as a counterpoint to the end of the 1960’s wing, its scale and cladding adding visual interest at the end of the garden, whilst helping to enclose the garden, adding privacy.

Working closely alongside the client and his contractor, we have worked together to select a bold / striking palette of new materials for each façade, which comprises a combination of black painted rendered panels, triple glazed timber composite windows with a matt black finish and dark Anthra-zinc sheet cladding (with vertical ribbed sheets) to the walls and roof of the new extension. The new garden elevation contains large corner glass doors and tall windows (again finished in a matt black) to embrace natural light and views into a new landscaped garden.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017