Plaice are pleased to have received Planning permission for the restoration and conversion of a dilapidated agricultural barn in Blythburgh, Suffolk. The barn is located in the curtilage of a Grade II listed building and the site is situated in an Area of Outstanding Natural Beauty.

Working alongside consultants Evolution Town Planning consent was secured to transform the barn into a three bedroom property with open plan kitchen, living and dining rooms and first floor mezzanine.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017

Plaice are celebrating for the second time this year, after winning the Design Category Award at the recent Suffolk Coastal Quality of Place Awards, held at East Suffolk House, Riduna Park, Melton, Suffolk.

The awards, organised by Suffolk Coastal District Council recognises and encourages an interest in the quality of the built and natural environment of the district and promotes an awareness of the need for high standards in all forms of design, including Building Conservation, Design, Nature & Landscape.

The winning entry, an alteration and extension to a 1960’s property in Sandy Lane, Woodbridge is a bold and dramatic scheme, which set out to completely overhaul the existing property, almost doubling its footprint.

The awards were presented by Suffolk Coastal Chairman, Councillor Chris Blundell with Bronze plaques presented to each Winner. The Judges said: 

“This scheme epitomises what the Quality of Place awards are all about. Here is an ordinary house, in an ordinary area, radically transformed into visual magic by the simple but beautiful use of shape and form, the clever exploitation of structure, views, and light, and the restrained application of colour, all in a way which is readily recognisable, and achievable, by others, in this age of increasing individuality and visual awareness. May we see many more examples of such individual enterprise.”

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017, Awards

Plaice are pleased to announce that one of their first projects undertaken in Woodbridge has been shortlisted for Suffolk Coastal’s Quality of Place Awards.

The project, an alteration and extension to a 1960’s property in Sandy Lane, Woodbridge is a bold and dramatic scheme, which set out to completely overhaul the existing property, almost doubling its footprint.

Our clients were particularly hands on and although a main contractor was used to form the basic shell, the clients project managed the job themselves and also carried out a large proportion of the work, including installation of the insulated render boarding, cladding, plumbing and decoration works.

The end result is a light filled open plan dwelling, which embraces the garden and responds well to modern day family life.

Posted
AuthorChris Game
Categories2017, Awards

Plaice are celebrating after winning one of two commended accolades for The Alan King Award for Excellence in Architectural Technology at The AT Awards, held at the Village Underground, Shoreditch, London.

The awards, organised by the Chartered Institute of Architectural Technologists (CIAT) recognise outstanding achievements in the industry and highlight how architectural technology achieves efficient and effective construction.

The winning entry, Harefield House constructed in Norton, Suffolk was particularly applauded by the judging panel as “a design exemplar of the use of architectural technologies, energy performance and building management systems with its prefabricated timber kit construction.” The judges continued “The prefabricated dwelling is highly insulated and air tight, and this has resulted in a comfortable environment year round with minimal heating demand during the winter months. An excellent example of sustainable design.”

CIAT’s Vice President Technical, Kevin Crawford MCIAT and chair of the judging panel said “The shortlisted entries for both awards were once again of an exceptional standard and the winners all shared one thing – a clear demonstration of Architectural Technology as a key design function and how necessary it is to achieve buildability, usability and create inclusive environments.”

Chris Game MCIAT, Co-founder and Director at Plaice said “As the AT awards are open to UK and international entries it was great to even be shortlisted, so to walk away with an award really was the icing on the cake. It was also great that the owners of Harefield House were there to celebrate the award with us and to see their new home being recognised at this level.”

Posted
AuthorChris Game
Categories2017, Awards

Plaice Design are pleased to announce that Planning Approval has been granted for construction of three new buildings to replace and supplement facilities / services on offer at the Erasmus Foundation in Laxfield, Suffolk, a Spiritual Teaching and Healing Centre run under charity status.

The principle new building will house a large Meeting Room, Lobby / Display Foyer, Restaurant, Catering Kitchen, Toilets and first floor archive storage facilities. Two further independent buildings are also planned, the first a Library / Reading Room with small Kitchen and the second a Cart Lodge / Hayloft to provide machinery storage and for storage of animal feed.

The project was procured through our association / involvement with Community Action Suffolk who run a Pro Help initiative, assisting voluntary and charitable organisations in finding professional services in Suffolk. We have worked closely with the foundations building committee to develop the brief and designs through RIBA Work Stages 1,2 & 3. Our clients are currently seeking different funding streams to make the project a reality in 2018.

The site has been master-planned by the current guardians. Recent developments have seen the construction of a new Healing Clinic, the construction of The Peace Gardens within the walls of the Foundation and a Herb Garden. The land also acts as an Animal Sanctuary. The Centre is an outward looking organisation and encourages visitors to enjoy the gardens and wildlife through a series of open day events. This site lies in a rural environment at the edge of Laxfield’s physical boundary, its landscape characterised by agricultural Farm Land and open fields. 

2017-09-07 Front Entrance.JPG
Posted
AuthorNick Loomes

Plaice are very pleased to announce that Full Planning Approval has been granted to refurbish and extend this former guest house. The Guest House is located along Felixstowe’s active seafront at the junction of Sea Road and Undercliff Road West, and enjoys close proximity to the towns Leisure Centre and new Pier.

The property is currently used as rented bedsits for local workers, and also contains an independent ground floor flat associated with a self-contained restaurant business run by the Guest House proprietor.

This contemporary scheme will convert the existing late Victorian Guest House into 6 self-contained flats within a courtyard style development.

Three of the flats will be created through the construction of a new extension at the rear of the building. The other three flats will be formed by the conversion and extension of the existing Guest House. In total, we aim to create 5 x 2 bed flats and 1 x 1 bed flat, all accessed by central staircase and access lift

The scheme received positive comments from Felixstowe Town Council with the committee recognising the “good quality of design and materials which supported the juxtaposition of the modern addition to the historical existing building within the conservation area”

Multi Image.jpg

Works have been progressing well at our alterations and extension project to a former Headmasters House in Suffolk.

The end of last week saw the striking of the scaffold to reveal the finished installation of the VMZinc Anthra-zinc cladding, allowing the landscape works commence to the surrounding area.

We hope to have further updates over the coming weeks as the project nears completion.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2017

Plaice are pleased to announce the completion of refurbishment works at their new satellite office in Southwold. The new office is now ‘open for business’. This new facility will supplement the Woodbridge office and allow the practice to better serve new and existing clients along the east coast and beyond.

The Grade II listed building or folly is known locally as The Casino and is located in an elevated position on Gun Hill overlooking the Suffolk coast. The word originally meant a pavilion constructed for pleasure. The ‘Casino’ was built by James Thompson, a local wealthy merchant, as a reading room during the late 18th century. In its long history, The Casino has been a library, a coastguard lookout station, a museum, and most recently a radio station. 

It is certainly a unique building with incredible 180 degree views, and we consider ourselves very privileged to have been selected as its latest guardians, with the opportunity to transform the space into a wonderful modern design studio.

The office will operate Monday to Friday and on Saturday mornings. Visitors always guaranteed a warm welcome.

Posted
AuthorNick Loomes
Categories2017, Southwold