Plaice have recently extended and remodelled a Victorian terrace to create a modern 2.5 storey dwelling suited to 21st century living, while preserving the exterior character of the original property, which is located in the centre of the Woodbridge Conservation area.

Due to the compact nature of the site and minimal external space the potential for extending was rather limited. In addition, due to the close proximity of adjacent offices and First Floor windows from surrounding properties, careful consideration was needed to ensure a private, comfortable internal environment could be created.

As a result of the rather cellular and dark layout of the existing property, it was decided to demolish the single storey rear extension and form a new boundary wall to enclose the site, which would then enable the potential of the entire plot to be realised.

Behind the boundary wall a glass roof extension was created, with full width sliding folding doors, which flood the Ground Floor with daylight and when open, help to blur the boundary between inside and out.

Through the installation of a steel frame the entire internal layout was reconfigured, including re-positioning of the staircase, which enabled a stunning open plan Ground Floor space to be created, which connects to the private Courtyard Garden beyond, with integral Braai (South African style barbecue).

By rotating the existing stairs through 180 degrees, a second staircase could be installed to reach the current Attic. The existing Attic had a reduced head height, so the decision was taken to reduce the ceiling height of the new Ensuite and part of the Master Bedroom at First Floor level, in order to create a third bedroom above.

Vaulting the remaining roof space, enabled interesting ceiling lines to be created in the Bathroom and First Floor landing, providing a sense of drama and scale not usually found in a typical two up two down.

Posted
AuthorChris Game

We are pleased to announce Katherine Gomm and Sue Whiteley have joined our team.

Katherine joins us as a Chartered Architect and has gained over 5 years experience working in the industry. She completed her studies at the University of Kent and Masters and Post Graduate degrees at Newcastle University.

Sue a Chartered Landscape Architect has arrived at Plaice with over 25 years of experience in the public and private sectors and will expand our multidisciplinary team which now encompasses Architecture, Interior and Landscape design.

joint.jpg
Posted
AuthorChris Game

The team recently took part in a learning and hands on session with the Anglia Lime Company finding out how the traditional building material can be applied in design.

Buildings constructed with lime and traditional materials have stood the test of time. Lime has been used in construction since the 4th Century BC; and typical examples include buildings from Ancient Roman and Greek Empires to timber-framed cottages in the English countryside.

The use of lime in construction can be applied to renovation and new build projects and varies from mortar joints for brickwork where it provides a softer, flexible material to protect the bricks along with plaster and render to provide a vapour permeable layer allowing moisture inside a building to escape.

The session ended with the team being able to try their hand at traditional lathe and plaster application. If you have any queries about using lime or any material as part of your design aspirations please get in touch.

Posted
AuthorGlen Read

We are pleased to announce Emily White and Angus Clogg have joined our team.

Emily joins us as an Architectural and Interior Designer and has gained over 4 years experience working with clients locally, in London and also producing conceptual designs for global companies.

Angus has arrived at Plaice having completed his Masters Degree in Architecture at Oxford Brookes University, having previously worked in a London practice prior to his studies. 

Joint.jpg
Posted
AuthorGlen Read

Works have been progressing well on site to remodel and extend a Victorian property in Woodbridge, Suffolk. 

The building was made watertight, following the install of the feature three meter roof light and slimline sliding pivot doors in the open plan Kitchen area.

The new boundary walls are now complete, enclosing the courtyard space where a new braai is being constructed. Next stages are first fix electrics and plumbing along with commencement of internal finishes.

Posted
AuthorChris Game