The team at Plaice joined over 400 other local industry attendees at the recent Suffolk Joint Construction Committee awards at Trinity Park in Ipswich.

Plaice received an RIBA Suffolk Craftsmanship award for the recently completed renovation of a semi-detached Victorian property in Woodbridge, Suffolk.

To read more about the evening check out the Business East Monthly featured in the East Anglian Daily Times or read more about the project here.

IMG_E1225.JPG



Posted
AuthorChris Game

Plaice have recently extended and remodelled a Victorian terrace to create a modern 2.5 storey dwelling suited to 21st century living, while preserving the exterior character of the original property, which is located in the centre of the Woodbridge Conservation area.

Due to the compact nature of the site and minimal external space the potential for extending was rather limited. In addition, due to the close proximity of adjacent offices and First Floor windows from surrounding properties, careful consideration was needed to ensure a private, comfortable internal environment could be created.

As a result of the rather cellular and dark layout of the existing property, it was decided to demolish the single storey rear extension and form a new boundary wall to enclose the site, which would then enable the potential of the entire plot to be realised.

Behind the boundary wall a glass roof extension was created, with full width sliding folding doors, which flood the Ground Floor with daylight and when open, help to blur the boundary between inside and out.

Through the installation of a steel frame the entire internal layout was reconfigured, including re-positioning of the staircase, which enabled a stunning open plan Ground Floor space to be created, which connects to the private Courtyard Garden beyond, with integral Braai (South African style barbecue).

By rotating the existing stairs through 180 degrees, a second staircase could be installed to reach the current Attic. The existing Attic had a reduced head height, so the decision was taken to reduce the ceiling height of the new Ensuite and part of the Master Bedroom at First Floor level, in order to create a third bedroom above.

Vaulting the remaining roof space, enabled interesting ceiling lines to be created in the Bathroom and First Floor landing, providing a sense of drama and scale not usually found in a typical two up two down.

Posted
AuthorChris Game

We are pleased to announce Katherine Gomm and Sue Whiteley have joined our team.

Katherine joins us as a Chartered Architect and has gained over 5 years experience working in the industry. She completed her studies at the University of Kent and Masters and Post Graduate degrees at Newcastle University.

Sue a Chartered Landscape Architect has arrived at Plaice with over 25 years of experience in the public and private sectors and will expand our multidisciplinary team which now encompasses Architecture, Interior and Landscape design.

joint.jpg
Posted
AuthorChris Game

The Plaice team visited the Renzo Piano: The Art of Making Building exhibition held at the Royal Academy of Arts in London.

The exhibition followed Piano’s career, from the influence of his Genoese heritage and his rise to acclaim alongside friend and collaborator Richard Rogers, to current projects still in the making. Focusing on 16 key buildings, it explores how the Renzo Piano Building Workshop (RPBW) designs buildings “piece by piece”, making deft use of form, material and engineering to achieve a precise and yet poetic elegance.

On view were rarely seen drawings, models, photography, signature full-scale maquettes and a new film by Thomas Riedelsheimer that showed how inspiring architecture is made. At the centre of the exhibition was an imagined ‘Island’, a specially designed sculptural installation which brought together nearly 100 of Piano’s projects.

Posted
AuthorChris Game
Categories2019

Plaice have successfully sought planning approval for a new mixed use development in the centre of Felixstowe, Suffolk.

The site, a former auction house will make way for three ground floor commercial units with street frontage, under croft parking and cycle storage along with nine two bedroom flats, maximising the sites potential. The principal design feature is the first floor external courtyard which forms access to the residential units.

The application received favourable comments, stating that “it will enhance the streetscene and townscape through its well considered form, modelling, choice of materials, architectural styling and overall quality. This will ensure that the design is complementary to the surrounding streets that are within the conservation area, in terms of its high standard of design.”

Our client is seeking offers from interested parties to build out the proposal.



Posted
AuthorGlen Read
Categories2019

Works are underway to convert a previous guest house into six contemporary apartments in Felixstowe, Suffolk.

Demolition and removal works have been carried out to the existing structure, making way for first fix electrical, internal partitions, structural steelwork, thermal upgrade to the roof and suspending ceiling grids.

Scaffolding has also been erected to carry out roof tile upgrades and window replacements and we are on programme to begin the extension works in the New Year.


Posted
AuthorGlen Read
Categories2018

Planning permission has been granted for a new Village Hall in Wickham Market, Suffolk. The proposals include a Main Hall with performance stage, a multi-purpose room, second small hall, new Kitchen and Bar areas, Office and WC facilities. At First Floor level the accommodation will house the Wickham Market Area Archive Centre, which will be accessed by stair and lift.

The Village Hall Committee will now commence a fund raising campaign along with seeking National Lottery funding to raise funds - all being well it is hoped the project will start on site in 2020.

Posted
AuthorGlen Read
Categories2018

It’s great to see that our Sustainable Home, Harefield House was included in the December issue of Grand Designs Magazine.

The project was selected as part of ten inspirational timber buildings (focusing on timber construction) showing how working with wood results in strong, dependable homes that look good inside and out.

Plaice worked alongside Mixbrow Construction and Svenskhomes who were able to offer energy efficient techniques whilst providing a flexible off-site pre-manufactured panels to construct the perfect home.

Posted
AuthorChris Game
Categories2018, Awards